Ege Üniversitesinde arkeolojik tekstiller için yenilikçi temizlik cihazı geliştirildi

Ege Üniversitesi, Arkeolojik Tekstiller İçin Yenilikçi Temizlik Cihazı Geliştirdi

Ege Üniversitesi öncülüğünde gerçekleştirilen bilimsel bir çalışma sonucunda, arkeolojik kazılarda bulunan hassas tekstil malzemelerinin temizlenmesi için yenilikçi bir cihaz geliştirildi. Arkeoloji ve konservasyon alanında çığır açan bu cihaz, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek patent almaya hak kazandı.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, proje ekibini makamında ağırlayarak başarılar diledi. Rektör Budak, “Üniversitemizde görev yapan bilim insanları, disiplinlerarası bir yaklaşımla çalışarak yenilikçi projeler geliştirmeye devam ediyor. Bu kapsamda, arkeolojik tekstiller için geliştirilen temizlik cihazı, müzelere, restorasyon laboratuvarlarına ve arkeoloji ekiplerine önemli katkılar sunacak.” şeklinde konuştu.

Cihaz, Multidisipliner Araştırma Grubu Tarafından Tasarlandı

Proje, Ege Üniversitesi liderliğinde, Ljubljana Üniversitesi (Slovenya), Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ve Mardin Artuklu Üniversitesi öğretim üyelerinin iş birliğiyle gerçekleştirildi. Cihaz, Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Sağlamtimur’un Başur Höyük kazıları sırasında keşfedilen tekstil malzemelerini inceleyen Prof. Dr. Gamze Süpüren Mengüç, Prof. Dr. Andrej Demsar ve multidisipliner araştırma ekibi tarafından geliştirildi.

Cihazın Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmesinin ardından ticarileşme süreci başlatıldı. Araştırmacılar, cihazın arkeolojik tekstillerin zarar görmeden temizlenmesine olanak tanıyacağını belirtti ve kültürel mirasın korunmasında önemli bir rol oynayacağını vurguladı.

Bu devrim niteliğindeki cihazın önümüzdeki dönemde müzeler, restorasyon laboratuvarları ve arkeoloji ekipleri tarafından yaygın olarak kullanılması beklenmektedir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Finans sektöründe yapay zeka dönemi! Uzmanların öngörüsü korkuttu

Teknolojinin hayatımızdaki etkisi yapay zekayla birlikte daha da hissedilir bir hale geldi. Yapay zekanın hızlı işlevsel ve üretken olması bir çok sektörde kolaylık sağlarken iş dünyasında çalışanları da tedirgin etmeye başladı. Yapay zekanın …

Çin’in dev barajı Dünya’nın eksenini değiştirdi: NASA doğruladı

İnsan eliyle yapılan bir mühendislik projesi, Dünya’nın dönüş ekseninde fark edilir bir kaymaya neden oldu.

UCI Dağ Bisikleti Eliminatör Dünya Şampiyonası, Sakarya’da gerçekleştirildi

UCI Dağ Bisikleti Eliminatör Dünya Şampiyonası, Sakarya’nın ev sahipliğinde 24 ülkeden 71 sporcunun katılımıyla gerçekleştirildi. İsveçli Edvin Lindh erkekler kategorisinde, Ukraynalı Mariia Sukhopalova ise kadınlar kategorisinde altın madalyanın sahibi oldu.

Doğa ve su sporlarını bir araya getirdiler

SUBÜ Dağcılık ve Doğa Sporları Topluluğu tarafından doğa ve su sporlarını bir araya getiren wakeboard etkinliği düzenlendi.

Apple, AirPods Pro 3’ü ne zaman tanıtacak?

Apple’ın AirPods Pro 3’ü 2026 yılında tanıtılacağı söyleniyor.

Apple’ın bir döneme damga vuran modeli emekliye ayrıldı

Apple, 2018 yılında piyasaya sürdüğü iPhone XS modelini “külüstür” (vintage) ürünler listesine dahil etti. Bu kararla birlikte iPhone XS, teknoloji tarihindeki yerini alırken kullanıcılar için de bir dönem sona erdi.