Dünya astım günü 2025: Astımda doğru inhaler kullanımı neden hayati?

Dünya Astım Günü Kapsamında Prof. Dr. Bozkurt’tan Önemli Açıklamalar

Dünya Astım Günü dolayısıyla görüşlerine başvurulan Prof. Dr. Bozkurt, bu yılın temasının “Astımda inhaler tedavi: Ne kadar doğru o kadar etkili” olarak belirlendiğini belirtti. Bozkurt, hekimler, eczacılar, hemşireler ve hastalar arasında inhaler tedavi eğitimlerinin ön plana çıkarıldığını sözlerine ekledi.

Astımın dünya genelinde 260 milyondan fazla insanı etkilediğini, bulaşıcı olmayan en yaygın kronik hastalıklardan biri olduğunu vurgulayan Bozkurt, her yıl 450 binden fazla kişinin astım nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti. Özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde inhaler ilaçlara erişimde yaşanan zorluklar veya maliyetin yüksekliğinin, hastaların tedaviye ulaşmasını güçleştirdiğini ifade etti.

Astımın akciğerlerdeki hava yollarında mikrobik olmayan iltihaplanma sonucu meydana geldiğini, belirtiler arasında nefes darlığı, hırıltılı solunum, göğüste baskı hissi ve öksürük olduğunu aktaran Bozkurt, Türkiye’de yapılan araştırmalara göre erişkinlerde astım görülme sıklığının yüzde 2 ila yüzde 10, çocuklarda ise yüzde 0,7 ila yüzde 21 arasında değiştiğini söyledi.

Bozkurt, “Astım tedavisinde ilaçlar genellikle nefes yoluyla uygulanmaktadır. İnhaler ilaçların doğru şekilde kullanılmaması durumunda tedavi başarısız olabilir. Bu yüzden hastaların inhaler cihazlarını doğru bir şekilde kullanmayı öğrenmeleri ve doktor kontrolünde tekniklerini düzenli olarak gözden geçirmeleri gerekmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Özellikle sprey formundaki ilaçların kullanımında doğru nefes alma ve tutma tekniklerinin uygulanması gerektiğini vurgulayan Bozkurt, kortizon içeren ilaçlardan sonra ağız ve boğazın mutlaka suyla çalkalanması gerektiğini paylaştı.

Astım hastalarının hastalığı tanımalarının ve tedavi sürecine aktif bir şekilde katılmalarının tedavi başarısını artırdığını belirten Bozkurt, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Türk Toraks Derneği ve Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği gibi kurumlar tarafından her yıl Dünya Astım Günü kapsamında çeşitli eğitim ve farkındalık toplantıları düzenlendiğini söyledi.

Hasta-hekim işbirliğinin astım tedavisinde önemine işaret eden Bozkurt, tedavi sürecinin düzenli takip, doğru ilaç kullanımı ve çevresel tetikleyicilerden korunma ile başarılı olabileceğini vurguladı.

Related Posts

Zayıflar daha uzun yaşıyor! Uzmanı uyarı: Çok yemek tümörü besliyor

Geçmişten günümüze halk arasındaki yaygın inanışa göre, yemek yendikçe vücut direnci artar ve hastalıklara karşı güçlenilir. Oysa bilim bunun tam tersini söylüyor. Tıbbi Onkoloji ve Hematoloji Uzmanı, Onkolojik Bilimler Koordinatörü Prof. Dr. Necdet Üskent, kontrollü açlığın kanserli hücrelerin büyümesini durdurduğunu ve küçülmesini desteklediğini söylüyor.

Kendini Sevme Stresi Azaltıyor

Üsküdar Üniversitesi tarafından bu yıl “Nörobilim Temelli Pozitif Psikoloji” temasıyla 7’ncisi düzenlenen Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi’nin “Onur Konuğu” Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Thomas Field, “Sinirbilime Dayalı Bilişsel Davranış Terapisi Hakkında Kısa Başlangıç” konusunu ele aldı.

Geçmeyen ses kısıklığına dikkat! Gırtlak kanseri habercisi olabilir

Konuşmanın günlük hayattaki yeri ve önemi tartışılmaz olsa da bu eyleme imkân sağlayan ses tellerinin pek önemsenmediği bir gerçek. KBB Uzmanı Prof. Dr. Bülent Evren Erkul, ses teli sağlığı için 11 öneride bulundu.

12 Mayıs’a kadar onarım çalışmaları yapılacak: Kara yollarında son durum!

Kara yollarının yapım, bakım ve onarım çalışmaları sürdürülen kesimlerinde yavaş gidilmesi, trafik işaret ve işaretçilerine uyulması gerekiyor.

Burnunuz sürekli kaşınıyorsa dikkat!

Mevsimsel belirtilerle karıştırılan bahar alerisi, aslında yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Peki doğru tanı nasıl konulur, en etkili tedavi yöntemi nedir?

Giresun’da Kaza: Bariyerleri Aşan Araç Karşı Şeride Geçti, 2 Yaralı

Bariyerleri aşan araç karşı şeride geçti: 2 yaralı GİRESUN – Giresun’da bariyerleri aşarak karşı şeride geçen araç, başka bir otomobille kafa kafaya çarpıştı. Kazada 2 kişi yaralandı. Edinilen bilgilere göre, Karadeniz Sahil Yolunda Trabzon …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir