Cep telefonu deneyinin sonucuna bilim insanları bile şaşırdı

Akıllı Telefon Kullanımının Dikkati Nereye Yönlendirdiği Araştırıldı

Londra Ekonomi Okulu’ndan Dr. Maxi Heitmayer liderliğinde yürütülen ve Frontiers in Computer Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, akıllı telefon erişiminin kısıtlanması doğrudan kullanım azalmasına neden olurken, kullanıcıların dikkatini başka cihazlara çektiği gözlemlendi.

Alışkanlıkların Rolü Büyük

Çalışmanın yazarı Heitmayer, “Bu araştırma, akıllı telefon kullanımını bir kenara bırakmanın dikkat dağınıklığını ve işten kaytarma eğilimini engellemede yeterli olmadığını ortaya koyuyor. Esas problem, cihazın kendisinden ziyade yıllar içinde edinilen alışkanlıklar ve rutinlerde yatıyor” dedi.

Araştırmaya Londra’da yaşayan, çalışan veya okuyan 22 kişi katıldı. Katılımcıların çoğunluğu kendini kadın olarak tanımlarken, yaş ortalaması 22 ile 31 arasında değişiyordu. Deney sırasında katılımcılar, iş hayatlarında kullandıkları cihazları ses geçirmez bir odada kullanırken, bildirim ayarlarında herhangi bir değişiklik yapılmadı.

Dikkat Dağılması Telefondan Bağımsız

Deneyin bir aşamasında telefonlar masaya direk konuldu, diğer aşamada ise yaklaşık 1.5 metre uzağa yerleştirildi. Telefonun uzakta olması, kullanımın azalmasına sebep olurken, dikkatin diğer cihazlar gibi dizüstü bilgisayarlara kaydığı gözlendi.

Heitmayer, “Telefonlarımız, iletişim kurma, iş yönetme, navigasyon, eğlence gibi pek çok amaca hizmet eden bir araç. Bu kadar çok işlevi bünyesinde barındıran bir cihaza ilgi göstermemiz kaçınılmaz” şeklinde konuştu.

Araştırma, sosyal medya uygulamalarının kolay eğlence erişimi sunması nedeniyle telefonların cazibesinin çok güçlü olduğunu gösterdi. Reviews.org’un 2023 yılındaki çalışmasına göre, Amerikalıların yüzde 40’ından fazlası akıllı telefon bağımlısı olduğunu itiraf ediyor.

Şirketler Bağımlılığı Teşvik Ediyor

Heitmayer, teknoloji şirketlerinin dikkat çekmek ve kullanıcıyı bağımlı hale getirmek amacıyla tasarımlar yaptığını belirterek, “Telefon kullanımında her birimiz, neredeyse kaybetmeye mahkum olduğumuz bir savaş veriyoruz” dedi. Uzmanlara göre, bu çekim gücüne karşı koyabilmek için bildirimlerin belirli zaman dilimlerine kısıtlanması ve telefonun sessize alınması gibi küçük önlemler alınabilir.

Related Posts

Yaz geldi, sakın aracınızı bu ağaçlara yaklaştırmayın: İkinci elde değeri çok düşüyor

Yaz aylarında serin bir gölge ararken, aracınızın gelecekteki değerini riske atmayın. Ağaç altına park etmeden önce, sadece gölgesine değil, türüne de dikkat edin.

Geri dönüşümün geleceği! Hannover’de devrim oluşturacak konut

Recycling HouseHannover’in Kronsberg bölgesinde, sürdürülebilir mimarinin sınırlarını zorlayan bir proje hayat buldu: Cityförster mimarlık ofisi tarafından tasarlanan “Recycling House”. Geri dönüşüm odaklı bu deneysel konut, inşaat sektöründe kaynak …

Romero Games’te şok: Yayıncı desteği çekince oyun iptal edildi

Romero Games, uzun süredir üzerinde çalıştığı birinci şahıs nişancı oyun projesinin iptal edildiğini duyurdu. Stüdyo direktörü Brenda Romero, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bu kararın yayıncı şirket içinde “çok üst düzeyde” alındığını ve …

Finans sektöründe yapay zeka dönemi! Uzmanların öngörüsü korkuttu

Teknolojinin hayatımızdaki etkisi yapay zekayla birlikte daha da hissedilir bir hale geldi. Yapay zekanın hızlı işlevsel ve üretken olması bir çok sektörde kolaylık sağlarken iş dünyasında çalışanları da tedirgin etmeye başladı. Yapay zekanın …

Çin’in dev barajı Dünya’nın eksenini değiştirdi: NASA doğruladı

İnsan eliyle yapılan bir mühendislik projesi, Dünya’nın dönüş ekseninde fark edilir bir kaymaya neden oldu.

UCI Dağ Bisikleti Eliminatör Dünya Şampiyonası, Sakarya’da gerçekleştirildi

UCI Dağ Bisikleti Eliminatör Dünya Şampiyonası, Sakarya’nın ev sahipliğinde 24 ülkeden 71 sporcunun katılımıyla gerçekleştirildi. İsveçli Edvin Lindh erkekler kategorisinde, Ukraynalı Mariia Sukhopalova ise kadınlar kategorisinde altın madalyanın sahibi oldu.