ATM’lerin bilinmeyen 7 özelliği: Bu işlemler şubeye gitmeden yapılıyor

ATM’lerin Hayatımızdaki Önemi

ATM’ler, günlük yaşantımızda vazgeçilmez bir yere sahip. Banka şubesine gitmeden hızlı ve pratik bir şekilde birçok işlemi gerçekleştirmemizi sağlıyorlar. Özellikle nakit ihtiyacını karşılamak için sıklıkla başvurduğumuz bu makineler, sürekli gelişen teknoloji ile birlikte daha da gelişiyor. Ancak birçok kullanıcı, ATM’lerin sunmuş olduğu olanakların tamamından haberdar değil.

ATM’lerin tarihi 1967 yılına dayanıyor ve o zamanlarda Londra’da ilk kez kullanılmaya başlanmıştır. Türkiye’de ise 1980’lerin ortalarında yaygınlaşmaya başlamış ve günümüzde sadece büyük şehirlerde değil, küçük ilçelerde bile sıkça görmemiz mümkün hale gelmiştir.

ATM’lerin sunduğu temel hizmetler şunlardır:

  • Para çekme ve yatırma
  • Bakiye sorgulama
  • Fatura ödeme (elektrik, su, doğalgaz, internet)
  • Kredi kartı borcu ödeme
  • Kredi başvurusu ve limit artırımı
  • IBAN’sız para gönderme (cep telefonu ile)
  • QR kod ile işlem yapma

Öte yandan, bazı bankalar ATM işlemlerini daha da güvenli hale getirmek adına yüz tanıma ve avuç içi okuma gibi biyometrik güvenlik önlemlerini hayata geçirmekte.

ATM DOLANDIRICILARINA KARŞI DİKKATLİ OLUN!

ATM’ler her ne kadar kolaylık sağlasa da, özellikle kalabalık alanlarda kart kopyalama gibi dolandırıcılık girişimlerine karşı dikkatli olmak gerekiyor. Kart giriş bölümünde herhangi bir tuhaflık olup olmadığını kontrol etmek, şifre girişi yaparken ekranın görünürlüğünü kapatmak ve şüpheli durumlarda ilgili birimlere bilgi vermek, kullanıcı güvenliği için son derece önemlidir.

Related Posts

Altının gramı güne düşüşle başladı! (07 Temmuz 2025)

Cuma günü ons fiyatındaki yükselişe paralel değer kazanan altının gram fiyatı, günü yüzde 0,47 değer kazanarak 4 bin 278 liradan tamamladı. Altının gram fiyatı, haftanın ilk işlem gününe düşüşle başlamasının ardından saat 10.25 itibarıyla önceki …

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar: Türkiye’yi enerjide 4 kat büyüttük

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Sakarya Gaz Sahası’nda Türkiye bugün 4 milyon haneye yetecek kadar doğal gazı üretiyor hamdolsun. Önümüzdeki yıl bunu 2 katına çıkaracağız. 2028 hedefimiz bunu 4 katına çıkarmak.” dedi.

53.800 futbol sahası 3 şirkete verilecek

İktidar, zeytinlik düzenlemesiyle 3 yıllık kömür rezervi için 53 bin 800 futbol sahası büyüklüğündeki alanı 3 şirketin madencilik faaliyetine açıyor.

KKM bakiyelerinde düşüş devam ediyor

Kur Korumalı Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM), geçen hafta 15 milyar 497 milyon lira azalarak 543 milyar 827 milyon liraya düştü.

İsviçre’de enflasyon, deflasyonist seviyelere yakın!

İsviçre’de enflasyon, ithal ürün fiyatlarındaki düşüş ve frangın değer kazanmasıyla yıllık bazda sadece yüzde 0,1 arttı. İsviçre Merkez Bankası, güçlü franka karşı faiz oranını sıfıra çekti ancak negatif faize geçmekten kaçındı.

Emekli zammı belli oldu: Kök maaş tablosu değişti, 4A-4B zam hesaplama

TÜİK’in Haziran ayı enflasyon verisi sonrası emekliye yapılacak Temmuz 2025 zammı yüzde 16,67 olarak açıklandı. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı maaşları bu orana göre hesaplandı. En düşük emekli maaşı 16 bin 880 TL’ye yükseldi. İşte, e-Devlet kök maaş sorgulama ekranı ve maaş maaş güncel zamlı tablolar…