Aşırı sıcaklarda yaşlılar ve kronik hastalıkları olanlar dikkatli olmalı

Trabzon’da Aşırı Sıcaklar Nedeniyle Uzmanlar Uyarıyor

Ülke genelinde yaşanan aşırı sıcaklar, özellikle Trabzon’da etkisini göstermeye devam ediyor. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı, serinlemek isteyenleri deniz kenarı, park, bahçe ve gölgelik alanlara yönlendiriyor. Uzmanlar, öğle saatlerinde doğrudan güneş ışığına maruz kalmanın ve kapalı ortamlarda aşırı sıcaklara maruz kalmanın, kalp ve böbrek gibi organlarda sorunlara yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Prof. Dr. Tevfik Özlü: “Sıcak Hava Dalgası Geliyor, Risk Gruplarına Dikkat”

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, önümüzdeki hafta Türkiye genelinde sıcak günlerin yaşanacağını ve Avrupa’da uzun süredir devam eden aşırı sıcaklar nedeniyle ölüm vakalarının raporlandığını belirtiyor. Özellikle bebekler, yaşlılar, kilolu kişiler, gebeler, akciğer, şeker, böbrek ve kalp damar sistemi hastalığı olanlar risk altında. Açık havada çalışanlar, aşırı efor sarf edenler ve sporcular da sağlık sorunları yaşayabilir.

Uzmanlar Uyarıyor: Sıcaklık Yönetimine Dikkat Edin

Prof. Dr. Özlü, güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde riskli bireylerin direk güneş altında bulunmamaları gerektiğini vurguluyor. Ayrıca kapalı ortamlarda ve gölgesiz yerlerde bulunmamalarını, ağır yağlı yemeklerden kaçınmalarını, rahat ve bol kıyafetler giymelerini ve sıvı alımını artırmalarını öneriyor. Aşırı sıcaklara maruz kalan hastaların, serinletici önlemler alınmadan önce doktora başvurması gerekmektedir.

Alkol ve İlaç Kullanımı Riski Artırabilir

Risk grubundaki bireylerin alkol tüketiminden kaçınmaları ve bazı ilaçların sıcak çarpması riskini artırabileceğini unutmamaları gerekiyor. Güneş altında bulunurken mutlaka koruyucu ekipmanlar kullanılmalı ve klimaların ani ısı düşüşleri cilt ve solunum yollarına zarar verebileceğinden kademeli bir şekilde kullanılmalıdır.

Related Posts

Doç. Dr. Doğan: Tekirdağ’da 200 kene tutunması vakasında bulaşıcı hastalığa rastlamadık

Doç. Dr. Doğan: Tekirdağ’da 200 kene tutunması vakasında bulaşıcı hastalığa rastlamadık

Çocuğunuzun duruşuna dikkat ettiniz mi? Kalıcı hasara yol açabilir

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gökhan Özkoçak, skolyozun yalnızca estetik değil, sağlık açısından da ciddi riskler taşıdığını vurguladı. Özkoçak, erken teşhisin cerrahiye gerek kalmadan tedavi şansı sunduğunu belirtti.

Dr. Necmi Onur Taştan Yaşamını Yitirdi

İstanbul’da görevli Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Necmi Onur Taştan yaşamını yitirdi. 

Yaz sıcağı kavurdu, uzmanlar denize girecekleri uyardı: Ani dalıştan kaçının

Yazı sıcakları etkisini artırmaya devam ederken uzmanlar deniz ve havuza gireceklere uyarılarda bulundu. Kardiyolog Prof. Dr. Hasan Turhan, soğuk suya aniden girilmesinin kalp krizi, ritim bozukluğu veya bayılma riskini artırabileceğine dikkat çekti.

Zayıflarken kendinizi tüketmeyin! İdeal kilo kaybı buymuş, yaz avantajını kullanın

Yaz mevsimi sadece doğanın değil, bedenimizin de canlandığı bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik yazın sağlıklı kilo vermeyi kolaylaştıran 6 etkeni anlattı.

Sağlık Bakanlığından ‘Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ uyarısı

Sağlık Bakanlığı, kene tutunan veya kene ile temas eden kişilerin en az 10 gün, hasta insan veya viremik dönemdeki hayvanların kan ve vücut sıvılarıyla doğrudan temas eden kişilerin ise kendilerini 2 hafta süreyle takip etmeleri uyarısında bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), kene tutunması veya keneyle temas sonucu bulaşabiliyor ve can kaybına yol açabiliyor.