“`html
Dünya Ticaretinde Gelişmeler ve Piyasa Tepkileri
Dünya genelinde gümrük tarifeleri konusundaki belirsizlikler devam ederken, bu durum piyasalarda önemli etkilere yol açıyor. ABD’nin en büyük ticaret ortakları ile sağlanan uzlaşı umutları, küresel piyasalarda risk alma iştahını artırmış durumda.
Bu bağlamda, ABD Başkanı Donald Trump, Japonya’nın ABD’ye uygulayacağı yüzde 15 gümrük vergisi kararını açıkladı. Daha önce öngörülen yüzde 25’lik tarifeden belirgin şekilde düşük olması, piyasalarda olumlu bir hava yarattı.
Trump, Japonya’nın pazarını “ilk kez” ABD’ye açtığını belirterek, bu durumun gümrük vergilerinden sağlanacak kazançlar kadar fayda sağlayabileceğini dile getirdi.
Büyük ülkeleri pazarlarını ABD’ye açmaya ikna etme fırsatı bulursa tarife uygulamalarından vazgeçebileceğini ifade eden Trump, aksi halde çok daha yüksek gümrük vergileri ile karşılaşılabileceği uyarısında bulundu.
Öte yandan Trump, İngiltere, Filipinler ve Endonezya ile de ticaret anlaşmaları imzaladıklarını ve Çin ile olan ticari anlaşmayı tamamlama aşamasında olduklarını belirtti.
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’a yönelik eleştirilerini sürdüren Trump, konut sektörünün faiz oranlarının yüksekliği nedeniyle ilerlemede zorluk yaşadığını vurguladı.
Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt ise, Trump’ın ekibinin pek çok ticaret partneri ile aktif müzakerelerde bulunduğunu ve daha birçok ülkeyle anlaşma sağlama niyetinde olduklarını söyledi.
Ayrıca, ABD’de şirketlerin bilançoları da dikkatle izleniyor. Özellikle elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın, bu yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16’lık bir düşüş yaşadığı bildirildi.
Öte yandan Google’a ait Alphabet’in geliri, bu yıl nisan-haziran döneminde yüzde 14, IBM’in geliri ise yüzde 8 oranında artış gösterdi. Makroekonomik veriler arasında, ABD’de ikinci el konut satışlarının haziranda yüzde 2,7 oranında düşerek 3,93 milyona gerilediği de dikkat çekti. Bu rakam, geçen yıl eylül ayından bu yana en düşük seviye olarak kaydedildi.
Ayrıca, ikinci el konut fiyatlarının haziranda yıllık bazda yüzde 2 artarak 435 bin 300 dolara yükseldiği, bu seviyenin tüm zamanların en yüksek haziran ayı fiyatı olduğu belirtildi.
New York borsası, ABD’nin 1 Ağustos’tan önce daha fazla ticaret anlaşması yapacağına dair iyimserliğin artmasıyla birlikte yükseliş gösterdi. Dow Jones endeksi yüzde 1,14, S&P 500 endeksi yüzde 0,78 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,61 değer kazandı. ABD’de endeks vadeli kontratlar yeni güne karışık bir seyirle başladı.
Bu gelişmeler neticesinde ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,39 seviyesinde kalırken, dolar endeksi yüzde 0,1 düşüşle 97,2 seviyesine geriledi. Altın ons fiyatı, ticaret belirsizliklerinin azalmasıyla birlikte yüzde 0,1 düşerek 3 bin 384 dolara kadar indi. Brent petrolün varil fiyatı ise ticaret görüşmelerine dair olumlu haberlerin ışığında yüzde 0,1 artışla 68,1 dolardan işlem görüyor.
ECB’den Faiz İndirimlerine Ara Vermesi Bekleniyor
Avrupa borsaları, ABD’nin Avrupa Birliği (AB) ile ticaret konusunda uzlaşma sağlama ihtimalinin artması ve AB’den ithalata yüzde 15 tarife uygulanacağı yönündeki haberlerle olumlu bir seyir izliyor.
Avrupa’da piyasaların odak noktasında ECB’nin faiz kararı bulunuyor. ECB’nin temmuz ayındaki toplantısında faiz indirimlerine bir süre ara vermesi yönünde öngörüler mevcutken, bankanın bir sonraki faiz indirimini eylül ya da aralık ayındaki toplantılardan birinde yapacağı konuşuluyor.
Analistler, ECB Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamalarının yatırımcılar için önemli ipuçları sunabileceğini ve ABD ile AB arasındaki görüşmelerin sonuçlarının ECB’nin gelecekteki politikalarını şekillendireceğini belirtiyor.
Bu gelişmeler ışığında, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,42, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,83, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,37 ve İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,33 değer kazandı. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar da yükselişle günü açtı.
Ticaret Görüşmelerine İlişkin Olumlu Haber Akışı Asya Borsalarına Yansıyor
Asya borsalarında, ticaret görüşmelerine dair sevindirici haber akışları sonucunda pozitif bir seyir gözlemleniyor. Japonya’nın ardından, Filipinler ve Endonezya ile yapılacak yeni anlaşmalar ve ABD ile Çin’den yetkililerin Stockholm’de bir araya geleceği haberleri Asya borsalarını olumlu yönde etkiliyor.
ABD ile Japonya arasında başka ticaret anlaşmalarının olabileceği yönündeki bilgiler, Asya piyasalarında risk alma iştahını artırıyor.
Bu gelişmeler çerçevesinde, kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,6, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,2, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,6 ve Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,5 oranında yükseliş kaydetti.
Yurt İçinde Gözler TCMB’nin Faiz Kararına Çevrildi
Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,23 değer kaybederek 10.591,98 puandan kapattı.
Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı ağustos vadeli kontrat ise normal seans kapanışının yüzde 0,36 üzerinde, 12.257,00 puandan işlem gördü.
Dolar/TL, dün günü yüzde 0,1 artışla 40,4456’dan tamamladı. Bugün bankalararası piyasanın açılışında ise yatay seyirle 40,4420’den işlem görmeye başladı.
Analistler, bugün yurtiçinde TCMB’nin faiz kararı, yurtdışında ise ECB’nin faiz kararı, ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve dünya genelinde açıklanacak Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin takip edileceğini belirtiyorlar. BIST 100 endeksinin teknik açıdan 10.500 ve 10.400 puanın destek, 10.700 ve 10.800 seviyelerinin ise direnç konumunda olduğunu ifade ediyorlar.
AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistler, TCMB’nin temmuz ayında politika faizini 250 baz puan indirerek yüzde 43,50’ye çekmesini bekliyor. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 35 düzeyinde. Haziran ayında gerçekleştirilen toplantıda politika faizi yüzde 46 seviyesinde sabit tutulmuştu.
Piyasalarda bugün takip edilecek bilgiler ise şu şekilde sıralanıyor:
- 10.00 Türkiye, temmuz ayı finansal hizmetler güven endeksi
- 10.30 Almanya, temmuz ayı imalat sanayi/hizmet sektörü/bileşik PMI
- 11.00 Avro Bölgesi, temmuz ayı imalat sanayi/hizmet sektörü/bileşik PMI
- 11.30 İngiltere, temmuz ayı imalat sanayi/hizmet sektörü/bileşik PMI
- 14.00 Türkiye, TCMB’nin faiz kararı
- 14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri
- 15.15 Avro Bölgesi, ECB’nin faiz kararı
- 15.30 ABD, haftalık işsizlik maaşı başvuruları
- 15.30 ABD, haziran ayı inşaat izinleri
- 15.45 Avro Bölgesi, ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması
- 16.45 ABD, temmuz ayı imalat sanayi/hizmet sektörü/bileşik PMI
- 17.00 ABD, haziran ayı konut satışları
“`