Yapay Zeka Nedir ? İnsana Üstün Gelir mi?

Yapay Zeka ve İnsan İletişimi

Yapay zeka, günümüzün popüler konularından biri haline geldi. Ancak, insan iletişiminin yerini tam olarak dolduramayacağı düşünülüyor.

Uzmanlara göre, yapay zeka günlük yaşamda yaygın olarak kullanılıyor ancak duygusal faktörler genellikle göz ardı ediliyor. Her evde kullanılan yapay zeka uygulamalarının hayatı kolaylaştırdığı vurgulanıyor ancak etik sınırların korunması gerektiği belirtiliyor. Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, yapay zekanın insanların özel alanlarına müdahale etmemesi gerektiğini ve duygusal unsurları ihmal ettiğini savunuyor. Ayrıca yapay zeka kullanımının sosyal izolasyon ve yalnızlık gibi olumsuz duyguları artırabileceğini, yaratıcılığı azaltabileceğini ve psikolojik sorunlara yol açabileceğini ifade ediyor.

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi’nden Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, yapay zekanın günlük yaşamdaki yaygınlığı ve psikolojik etkileri hakkında bilgi verdi.

Yapay zeka Günlük Hayatta

Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, yapay zekanın artık hayatımızın bir parçası olduğunu ve yaygın bir şekilde kullanıldığını vurguluyor. Cep telefonlarından navigasyon sistemlerine, akıllı ev uygulamalarından dil çeviri programlarına kadar birçok ürün ve hizmetin yapay zeka içerdiğini belirtiyor.

Yapay Zeka ve Etik Değerler

Demir, yapay zekanın kontrollü bir şekilde kullanılması halinde insanlar için faydalı olabileceğini ancak etik kurallara uyulması gerektiğini söylüyor. Yapay zekanın insanların özel alanlarına müdahale etmemesi ve doğal zekayı kontrol altında tutmaması gerektiğine dikkat çekiyor. Etik kurallara uyulmadığı takdirde, yapay zekanın olumsuz sonuçlara yol açabileceğini belirtiyor.

Yapay Zeka ve Psikoloji

Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, yapay zekanın duygusal faktörleri genellikle göz ardı ettiğini ve insan iletişiminde zorluklar doğurabileceğini belirtiyor. Duygusal faktörlerin önemine değinen Demir, yapay zekanın yaygınlaşmasıyla beraber olumsuz duyguların artabileceğini ifade ediyor.

Sosyal etkileşimin ve doğal iletişimin insanlar için önemli olduğunu vurgulayan Demir, yapay zeka kullanımının artmasıyla bu deneyimlerin azaldığını belirtiyor. Bu durumun kişilerde değersizlik, yalnızlık ve sosyal izolasyon gibi duyguları artırabileceğini söylüyor. Ayrıca yapay zekanın aşırı kullanımının dikkat eksikliği ve bağımlılık gibi psikolojik problemlere sebep olabileceğine dikkat çekiyor. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Related Posts

Williams Sendromu: Yabancılara sarılmak ve arkadaş olmak için doğuştan gelen bir arzu…

Yabancılara “en yakın arkadaş” gibi davranmak ne gibi tehlikeler doğurabilir?

Kolajen: Zamana meydan okuyan ciltlerin sırrı mı?

Uzmanlar, bu etkilerle mücadelede doğadan ilham alınması gerektiğini vurguluyor. Reişi, Shiitake gibi adaptojen mantarlar ve Şizandra gibi adaptojen meyveleri içeren kolajenler stresin cilt üzerindeki olumsuz etkilerine karşı doğal bir kalkan sunuyor.

Prof. Dr. Boğa: Türkiye, Avrupa’nın obezite şampiyonu!

Prof. Dr. Boğa: Türkiye, Avrupa’nın obezite şampiyonu!

Altı saatten az uyku sağlığı tehdit ediyor

Son zamanlarda ünlüler ne kadar az uyudukları ile ilgili açıklamaları ile gündeme geliyor. Rihanna üç ya da dört saat, Sydney Sweeney sadece iki saat uyuduğunu söylüyor. Madonna ise uykusuzlukla mücadele ettiğini ve altı saatle günü geçirdiğini belirtiyor. Ancak uzmanlara göre bu alışkanlıklar ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Uzmanlardan kalbi ve böbreği etkileyen ‘kardiyorenal sendrom’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), Türk Kalp Vakfı ve Türk Nefroloji Derneğince “kardiyorenal sendrom” olarak adlandırılan hem kalbi hem böbreği olumsuz etkileyen sağlık sorunlarına dikkati çekildi.

Hareket Alzheimer ve Demans riskini azaltıyor! Hareketsizlik vücutta 7 hasara yol açıyor

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.