Milyonlarca kişinin hayatı hiçe sayılıyor! Talan edilen deprem vergileri ile neler yapılabilirdi?

İstanbul’da Meydana Gelen 6,2 Büyüklüğündeki Deprem Hakkında Detaylar

İstanbul’da dün yaşanan deprem, AFAD’ın verilerine göre 6,2 büyüklüğündeydi ve İstanbul, Tekirdağ, Yalova, Bursa ve Balıkesir gibi çevre illerde yoğun bir şekilde hissedildi.

AFAD Deprem Dairesi’ne göre, deprem öncesinde saat 12.13’te Marmara Denizi’nde İstanbul’un Silivri ilçesi açıklarında 3,9 büyüklüğünde bir sarsıntı kaydedildi. Ardından saat 12:49’da meydana gelen ana deprem ise 13 saniye sürdü ve Marmara Bölgesi’nin her yerinde hissedildi.

İstanbul Artçı Sarsıntılarla Sallandı

Ana depremin ardından birçok artçı sarsıntı yaşandı. Saat 12.51’de 5,9 ve 4,4 büyüklüğünde, saat 13:01’de 4,8 büyüklüğünde, saat 13.02’de 4,5 ve 4,9 büyüklüğünde artçı depremler kaydedildi. Ayrıca saat 15.12’de Büyükçekmece açıklarında 4,9 büyüklüğünde bir sarsıntı daha yaşandı.

Deprem sarsıntıları gece boyunca devam ederken, AFAD Deprem Dairesi bugün sabah saat 07:19’da Büyükçekmece ilçesinde 4,1 büyüklüğünde bir deprem daha gerçekleşti.

Deprem Vergisi ve Kentsel Dönüşüm Çalışmaları

Depremin ardından gündeme gelen tartışmalardan biri de 1999 Gölcük depreminden sonra getirilen ve kalıcı hale gelen Özel İletişim Vergisi (ÖİV) yani halk arasındaki adıyla ‘deprem vergisi‘ konusuydu. Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, 1999 yılından itibaren toplanan ÖİV miktarı 2024 yılı sonunda 142 milyar 424 milyon TL (yaklaşık 42 milyar dolar) oldu.

Kentsel dönüşüm çalışmalarının maliyeti ise birçok faktöre bağlı olarak değişiyor. Bir inşaat projesinin bedeli bina konumuna, zemin etüdüne, yıkım maliyetine ve dönüşüm süresine göre değişkenlik gösteriyor. 100 m² standart bir dairenin yapım maliyeti yaklaşık olarak 1 milyon 500 bin TL ile 2 milyon 500 bin TL arasında değişmektedir.

Depreme Karşı Yapı Güçlendirme Maliyeti

Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) verilerine göre, bir daire veya binanın güçlendirme maliyeti 5 bin TL’den 250 bin TL’ye kadar değişiklik gösterebiliyor. Toplanan vergilerle her bina için en fazla 250 bin TL harcanarak 6 milyon 437 bin 768 bina depreme karşı güçlendirilebilir. Ayrıca, ortalama 100 bin TL harcanarak bu sayı 16 milyon 94 bin 420’ye kadar çıkabilir.

İstanbul’daki konut sayısı yaklaşık olarak 6 milyon civarındadır. Geçmişte yaşanan depremler, kentsel dönüşüm ve güçlendirme çalışmalarının önemini bir kez daha hatırlatmaktadır.

Related Posts

ATM’lerin bilinmeyen 7 özelliği: Bu işlemler şubeye gitmeden yapılıyor

Türkiye genelinde yaygın olarak kullanılan ATM’ler, sadece para çekmekle kalmıyor birçok bankacılık işlemini tek tuşla yapmayı mümkün kılıyor. Peki, bu cihazlar hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz?

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi

Piyasalarda gün ortası – 9 Mayıs 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,04 düşüşle 9.275,15 puana indi. En fazla işlem gören hisseler arasında Tüpraş, ASELSAN ve THY öne çıkarken, teknoloji hisseleri değer kaybetti.

Litvanya’nın dış ticaret açığı derinleşiyor

Litvanya’nın dış ticaret dengesi 2025 yılı Mart ayında sert bir şekilde bozuldu. Ülkenin ticaret açığı Mart 2025’te 0.665 milyar euroya yükseldi. Bu rakam, geçen yılın aynı ayında kaydedilen 0.286 milyar euroya kıyasla önemli bir artış anlamına …

Küresel piyasalar karışık seyir izliyor; ABD-Çin görüşmesine odaklanıldı

Küresel piyasalar karışık seyir izliyor; ABD-Çin görüşmesine odaklanıldı

Teknoloji devi 10 bin kişiyi işten çıkaracak

Teknoliji devi Panasonic Holdings, Japonya’daki çalışanları da dahil olmak üzere 10 bin kişiyi işten çıkaracağını bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir